jongen-in-park-bij-water

Agorafobie

Maakt de paniek zich van je meester wanneer je door een drukke straat loopt? Slaat het zweet je uit wanneer je in een volle concertzaal staat? Voel jij de angst opkomen wanneer je alleen al aan een overvolle trein denkt? Probeer je het winkelcentrum te vermijden omdat je bang bent voor een paniekaanval? Dan kan het zijn dat jij aan agorafobie lijdt. Je hebt angst voor plekken waar je moeilijk weg kunt komen of waar je slecht geholpen kan worden als je in paniek raakt. Ook kun je bang zijn om vervelende of machteloos makende symptomen te ontwikkelingen. Om die reden ga je deze plaatsen zoveel mogelijk uit de weg. Wat agorafobie is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is agorafobie?

Agorafobie is een angststoornis. Het wordt ook wel straatvrees of pleinvrees genoemd. De letterlijke betekenis is ‘angst voor marktplaatsen’. De betekenis is tegenwoordig een stuk breder. Wanneer je agorafobie hebt, heb je angst voor meerdere, verschillende situaties of plekken buitenshuis. Vaak zijn het openbare plekken waar veel mensen samenkomen. Kenmerkende plaatsen zijn winkelcentra, de rij voor de kassa bij de supermarkt, drukke pleinen of openbare vervoersmiddelen.

Je bent bang dat je niet zomaar de locatie kunt verlaten of hulp kunt krijgen wanneer je iets naars overkomt, zoals een paniekaanval maar ook andere symptomen die je machteloos maken zoals flauwvallen. Om jezelf tegen de angst en angstklachten te beschermen, ga je de bevreesde situaties en plekken vermijden.

Veel mensen voelen zich niet prettig wanneer zij bijvoorbeeld in een drukke rij voor de garderobe staan, maar er is dan nog geen sprake van paniek. Bij agorafobie is er wél sprake van een heftige angst, die de vorm kan aannemen van een paniekaanval. Er is geen reële reden om angstig te zijn wanneer je in de rij voor de garderobe staat, maar toch giert de angst door je lijf. Dit overkomt jou niet eenmaal, de hevige angst komt bijna elke keer op wanneer je in één van de gevreesde situaties terecht komt.

Agorafobie/pleinvrees gaat meestal niet zomaar over. Je angst is wel goed te behandelen. Kijk hier naar de verschillende behandelingen voor agorafobie waarmee we je bij Lentis kunnen helpen.

Oorzaken agorafobie

Er zijn verschillende risicofactoren bij het ontwikkelen van agorafobie. Vaak gaat het om een combinatie van verschillende factoren en is er niet een aanwijsbare oorzaak waarom je een agorafobie ontwikkelt.

Gevolgen agorafobie

Je vermijdt steeds vaker plaatsen waar je bang bent een paniekaanval te krijgen en niet kunt ontsnappen. Hierdoor blijf je steeds meer thuis en kun je je erg eenzaam voelen. Lees hier meer over de gevolgen van agorafobie.

Hoeveel mensen hebben agorafobie?

Ongeveer 1% van de mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven te maken met agorafobie. Agorafobie komt het meest voor bij adolescenten en jong volwassenen. Vaak komt de agorafobie tot uiting vóór je 35e levensjaar. Als kind heb je niet vaak last van agorafobie en ook bij ouderen komt het niet veel voor. Ongeveer twee keer zo veel vrouwen als mannen hebben last van agorafobie.