Nadenkende man bij water

Paniekstoornis

Heb je last van hevige angstgevoelens? Zonder dat hier reden voor is?  Sta je bijvoorbeeld in de rij voor de supermarkt en word je opeens overvallen door hevige angst? Begint je lichaam te trillen, word je misselijk, duizelig of voelt het alsof je geen adem meer krijgt?  Heb je het gevoel dat je gek wordt, de controle verliest of zelfs doodgaat? Dan kan het zijn dat je een paniekaanval hebt gehad.

Heb je sinds de eerste paniekaanval nog een angstaanval gehad? Maak je je zorgen over het terugkeren van deze paniekgevoelens? Vermijd je uit angst voor nog een aanval bepaalde situaties en plekken zoals bussen, treinen, supermarkten, cafés, bioscopen en restaurants? Dan kan het zijn dat je een paniekstoornis hebt. Wat een paniekstoornis is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een aanval van hevige angst die plotseling optreedt.

Iedereen ervaart wel eens angstgevoelens. Wanneer er gevaar dreigt is dit een normale reactie van je lichaam. De angst waarschuwt jou en je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten.  Je gaat dieper ademhalen om meer zuurstof te krijgen, daardoor gaat je hart sneller kloppen. Het zweet breekt je uit, omdat je lichaam actief wordt. Je wordt misselijk omdat je bloed naar je spieren gaat in plaats van naar je spijsvertering. Door het te veel aan zuurstof word je duizelig. Al deze verschijnselen zijn een normale reactie van je lichaam op een gevaarlijke situatie.

Tijdens een paniekaanval ervaar je alle bovenstaande lichamelijke reacties. Alleen, er dreigt geen reel gevaar. Een paniekaanval ontstaat vaak zonder aanleiding. Hierdoor raak je nog meer in paniek. Door de hevige reacties van je lichaam denk je dat er iets ernstigs aan de hand is. Je kan bijvoorbeeld vrezen dat je een hartaanval hebt of dat je de controle over je lichaam verliest. Door deze gedachten wordt de paniekaanval alleen maar heviger.

Wat is een paniekstoornis?

Wanneer je regelmatig last hebt van paniekaanvallen, kan er sprake zijn van een paniekstoornis.

Deze paniekaanvallen hebben invloed op je dagelijkse leven. Het hebben van een paniekaanval is zeer heftig. Je vreest een nieuwe aanval. Je ontwikkelt een angst voor de angst. Om deze angstgevoelens te voorkomen kan het zijn dat je bepaalde situaties gaat vermijden die volgens jou een paniekaanval uitlokken. Vaak zijn dit plekken waar het druk is en waar je niet makkelijk weg kan, zoals een supermarkt, een bioscoop of een restaurant.

 Hoe vaak komt een paniekstoornis voor?

Een paniekstoornis komt bij ongeveer 3,8 procent van de Nederlanders voor. Tien procent van de Nederlanders heeft wel eens een paniekaanval gehad. Je bent dus niet alleen. Vrouwen hebben meer kans om een paniekstoornis te ontwikkelen. Op de 1000 mensen hebben 9.8 mannen en 15.4 vrouwen een paniekstoornis. Bij pubers komt een paniekstoornis weinig voor. De stoornis begint vaak tussen je twintigste en je veertigste levensjaar.