Home Problemen Paniekstoornis

Paniekstoornis

“Ik heb geleerd om weer te voelen en mijn grenzen te bepalen"

Wat is een paniekstoornis?

Word je ineens overvallen door angst en begin je te trillen, te zweten of word je misselijk? Of heb je het gevoel dat je geen adem meer krijgt, gek wordt, de controle verliest of dat je doodgaat? Dan kan het zijn dat je een paniekaanval hebt. Keren deze paniekaanvallen vaker terug en vermijd je daardoor bepaalde plekken en/of situaties? Dan is het mogelijk dat je een paniekstoornis hebt.

Een paniekaanval lijkt vanuit het niets te ontstaan. Er zijn dus geen duidelijke redenen aan te wijzen, de angst is er gewoon. Wanneer je last hebt van een paniekaanval betekent dat niet dat je ook een paniekstoornis krijgt. Wel zijn er een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van een paniekstoornis. Zoals erfelijkheid of een traumatische gebeurtenis.

Wanneer je regelmatig last hebt van paniekaanvallen kan er sprake zijn van een paniekstoornis. Maar wanneer spreken we over een paniekaanval en wanneer over een paniekstoornis?

Paniekaanval

Iedereen ervaart weleens angst. Wanneer er gevaar dreigt is dit een normale reactie. Angst waarschuwt jou waarna je lichaam zich klaarmaakt om te vluchten of te vechten. Je gaat zweten, je hart gaat sneller kloppen en je kan duizelig en misselijk worden. Een hele normale reactie wanneer je in een gevaarlijke situatie terechtkomt.

Bij een paniekaanval treedt er plotseling een hevige angst op. Het verschil tussen reële angstgevoelens en een paniekaanval, is dat de angstgevoelens die door een aanval ontstaan niet realistisch zijn. Juist doordat een paniekaanval zo plotseling optreedt en je diverse nare symptomen ervaart, denk je dat er iets ernstigs aan de hand is. En door deze gedachten wordt de paniekaanval alleen maar heviger.

Paniekstoornis

Komen de paniekaanvallen regelmatig voor? Dan kan er sprake zijn van een paniekstoornis. De paniekaanvallen hebben in dit geval veel invloed op je leven. Je vreest continu voor nieuwe aanvallen en vermijdt (drukke) plekken en situaties om angstgevoelens en paniekaanvallen te voorkomen. Hierdoor kan je in een sociaal isolement terechtkomen waardoor weer andere klachten ontstaan zoals somberheid, eenzaamheid of zelfs een depressie.

Tips

  • Zoek afleiding door de omgeving in je op te nemen, te tellen, in gesprek te gaan met een ander of door water te drinken.
  • Bespreek je angsten met dierbaren, je hoeft je hier echt niet voor te schamen.
  • Vermijd geen situaties en plekken die angsten opwekken. Door juist wel te gaan nemen te angsten juist af.

“Ik heb geleerd om weer te voelen en mijn grenzen te bepalen"

Roos (54) had last van paniek- en angstaanvallen. Ze durfde soms niet te gaan slapen en ook uit bed komen…

Lees het volledige verhaal van Roos (54)