Home Ervaringen Roos over haar paniek- en angstaanvallen

Roos over haar paniek- en angstaanvallen

“Ik heb geleerd om weer te voelen en mijn grenzen te bepalen"

Roos (54) had last van paniek- en angstaanvallen. Ze durfde soms niet te gaan slapen en ook uit bed komen was een drama. Via assertiviteitstraining leerde ze om haar boosheid op een goede manier te uiten en met cognitieve gedragstherapie pakte ze haar slaapprobleem aan. 

“Ik ben beschermd opgevoed, hierdoor was ik erg teruggetrokken en mengde ik mij niet in gesprekken op school. Thuis kon ik ook niet veel goeds doen, dit probeerde ik toch waardoor ik erg perfectionistisch werd. Ik wilde dat mijn ouders trots op me waren en hier deed ik alles voor, alleen ik werd hier niet gelukkig van. Ik voelde me vaak verdrietig en lag dan te huilen in mijn bed.” 

“Doordat ik dingen tegen mijn zin deed kon ik hier dagenlang geïrriteerd en boos over zijn. Ik kon me niet verdedigen, ik was bang voor de reactie van de ander en was bang om afgewezen te worden. Hierdoor kreeg ik lichamelijke klachten zoals hartkloppingen en hoofdpijn. Toch ging ik gewoon door alsof er niets aan de hand was, ik was aan het overleven op de automatische piloot. Ik kon me niet ontspannen. Hoe dat moest? Ik wist het niet meer. Ik was boos op van alles en nog wat. Dit moest anders, alleen had ik geen idee hoe. Ik liep van de ene naar de andere hulpverlener en zocht het zelfs in het alternatieve circuit. Dit hielp even maar uiteindelijk viel ik weer terug in mijn oude patroon.” 

Ik had handvatten nodig om iets met mijn nare gedachtes te doen. Ik wilde dat mijn paniekaanvallen verdwenen en antwoorden op de vraag waarom ik ben zoals ik ben. 

“De ruzies met mijn partner waarbij telkens dezelfde punten terugkwamen was de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Ik kreeg last van duizeligheid, had stemmen in mijn hoofd en kon geluiden om me heen niet meer verdragen. Later kwam ik erachter dat ik last van paniek- en angstaanvallen had. Ik durfde soms niet te gaan slapen en ook uit bed komen was een drama, met als gevolg geen nachtrust en overdag geen energie. Ik had behoefte aan rust in mijn hoofd en lijf. Ik had handvatten nodig om iets met mijn nare gedachtes te doen. Ik wilde dat mijn paniekaanvallen verdwenen en antwoorden op de vraag waarom ik ben zoals ik ben.” 

“Door mijn huisarts ben ik doorverwezen naar de fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen. Uiteindelijk ben ik doorverwezen via een psycholoog naar de Berkenhof.  Daar kreeg ik te horen dat ik snel overprikkeld ben. Indrukken en emoties komen bij mij hard binnen en kunnen mij uit balans brengen. Voor mij vielen toen de puzzelstukjes in elkaar. 
In de assertiviteitstraining bij de Berkenhof leerde ik om mijn boosheid op een goede manier te uiten. Ik kon het opschrijven zodat de lading eraf was en bleef het niet in mijn hoofd malen. Bij de cognitieve gedragstherapie is mijn slaapprobleem aangepakt. Zo heb ik onder andere mijn vijf G’s uitgeschreven. Dit staat voor gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag en gevolg. Door mijn nare gedachten op deze manier uit te schrijven en er helpende gedachten naast te zetten merk ik dat de spanning uit mijn lichaam verdwijnt. Dat het een groep vrouwen was vond ik fijn, de raakvlakken onderling lagen dicht bij elkaar en soms was een blik of een woord al genoeg om elkaar te begrijpen en te herkennen.” 

“Ik heb geleerd om weer te voelen en mijn grenzen te bepalen. Ik pak nu vaker de auto en ga alleen op pad en begeef me onder de mensen. Ik kan het nu alleen, ik heb mijn masker afgezet en laat me nu zien zoals ik echt ben. Mijn leven ziet er nu anders uit, ik kan genieten van alles om me heen en sta in het hier en nu.” 

Disclaimer: de ervaringsverhalen op deze site zijn van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s.