‘Ik ben een enorme binnenvetter.’
Lees het verhaal van Bouke
Bouke met Borderline staat voor station Groningen

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie van gedragstherapie en interventies die ontwikkeld zijn vanuit de cognitieve psychologie. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je durft te doen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van onlogische gedachten die er voor zorgen dat je ongewenst gedrag in stand houdt. Cognitieve gedragstherapie richt zich er op deze niet helpende gedachten te veranderen. Voor CGT kun je terecht bij onze psychologen in Groningen, Winschoten, Stadskanaal, Veendam en Delfzijl.

Inhoud van de CGT-behandeling

Denken, voelen en doen hebben meer met elkaar te maken dan je denkt. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je durft te doen. Cognitieve gedragstherapie is gedegen onderzocht en blijkt zeer effectief te zijn bij depressie, angst- en paniekklachten.

Een voorbeeld: twee mensen gaan naar hetzelfde feest. De ene persoon denkt “ik ken er vast helemaal niemand”. De andere persoon denkt: “leuk, allemaal nieuwe mensen ontmoeten”. De eerste persoon zal zich angstig voelen en gespannen zijn, de tweede persoon zal enthousiast zijn. Precies dezelfde situatie kan bij verschillende mensen verschillende gedachten oproepen. Deze gedachten hebben invloed op hoe mensen zich voelen en hoe zij zich gedragen.

In deze behandelvorm krijg je uitleg over wat cognitieve therapie inhoudt en ga je zelf aan de slag in de situaties die voor jou relevant zijn. Jouw gedachten, gevoelens en gedrag staan centraal. Door deze methode krijg je meer grip op jouw eigen manier van denken. Dit kan je helpen bij de negatieve en niet realistische manier van denken. Je leert als het ware je gedachten, gevoelens en gedrag positief te beïnvloeden door realistischer denken. Dit helpt je om minder somber of angstig te zijn en daardoor kan je actiever in het leven komen te staan.

Waar kan ik deze behandeling krijgen?

Dit is een algemene behandeling bij Lentis die bij veel locaties mogelijk is, uiteraard kun je bij ons terecht op onze locaties in de provincie Groningen. Onze speciaal opgeleide CGT-therapeuten werken onder meer bij:

Praktische informatie over cognitieve gedragstherapie