EMDR

"Mijn leven is op alle vlakken honderd procent verbeterd"

Wat is EMDR? 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandeling die vaak wordt gebruikt bij psychische klachten die zijn ontstaan door een schokkende gebeurtenis. Bijvoorbeeld als je last hebt van PTSS of een trauma. Aan de hand van oogbewegingen of geluidjes via een koptelefoon wordt het trauma opnieuw verwerkt in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van de emotionele gevolgen van de nare ervaring.

Hoe ziet de behandeling eruit?

EMDR is een korte therapie die al na een paar keer kan helpen. Tijdens de EMDR-behandeling vraagt de therapeut je om terug te denken aan de heftige gebeurtenis. Je focust je op specifieke beelden, gedachten en gevoelens. Hierbij krijg je een afleidende prikkel, zoals het volgen van handbewegingen of geluidjes via een koptelefoon. Het doel is om de gebeurtenis opnieuw op te slaan in je geheugen, zodat het geen heftige gevoelens meer oproept als je er aan denkt.

EMDR-therapie werkt snel, maar wordt wel vaak als intensief ervaren. Jouw psycholoog of psychotherapeut zal je uitgebreid uitleggen hoe je je emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven. Klachten zoals angstige beelden, herbelevingen, flashbacks of nachtmerries verdwijnen of worden sterk verminderd zodat je je dagelijkse bezigheden weer kunt oppakken.

Hoe volg je deze behandeling?

Een behandeling bij Lentis is altijd op maat. Het behandelplan stellen we samen met jou en (eventueel) je naasten op. Voor alle vormen van behandeling bij Lentis heb je een verwijzing nodig. Dit betekent dat je je als patiënt niet zelf bij Lentis kunt aanmelden. Bespreek je klachten met je huisarts.

Wanneer wordt EMDR ingezet?

EMDR kan een onderdeel van je behandelplan zijn als je bijvoorbeeld last hebt van depressie, angststoornissen, dwang of PTSS.