PTSS

"Ik heb wel tien keer de Albert Heijn verlaten en mijn mandje vol met spullen laten staan".

Wat is PTSS?

Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt en ben je sindsdien meer gespannen en prikkelbaar? Vermijd je zaken die je doen denken aan het trauma en herbeleef je de gebeurtenis regelmatig? Dan kan het zijn dat je een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) hebt.

Wanneer je iets heftigs meemaakt zoals geweld of een ongeluk kan het zijn dat je klachten krijgt. De klachten na een traumatische gebeurtenis gaan bij veel mensen geleidelijk over, maar bij 20% is dat niet het geval. De gebeurtenis komt steeds terug in je gedachten en/of dromen en je kan het niet tegenhouden. Hierdoor ervaar je vervelende symptomen. Een PTSS is een angststoornis die veel impact heeft op het dagelijkse leven.

Kenmerken van PTSS

Wanneer de angst na een traumatische gebeurtenis blijft bestaan zijn je lijf en geest continu alert op gevaar dat er niet meer is. Je ervaart verschillende symptomen. Je lichaam staat onder spanning, je schrikt snel en je bent waakzaam. Ook is de kans op herbelevingen groot als je een posttraumatische stress-stoornis hebt. Zo heb je nachtmerries of nare terugkerende gedachten waardoor je gevoelens of zaken vermijdt die jou aan de gebeurtenis doen denken. Als je een PTSS hebt loop je het risico om de grip op het leven te verliezen. Het is belangrijk om je te laten behandelen.

Tips

  • Geef jezelf de tijd om je trauma te verwerken.
  • Sta stil bij het trauma, ondanks dat dit waarschijnlijk het laatste is wat je wil. Laat je trauma tot je doordringen door er bijvoorbeeld over te schrijven.
  • Omgaan met PTSS kan beter gaan wanneer je met mensen over je traumatische gebeurtenis praat.

"Ik heb wel tien keer de Albert Heijn verlaten en mijn mandje vol met spullen laten staan".

“Ik zat in een groep met een vrouw die al 25 jaar niet de deur uit was geweest”. Toen dacht…

Lees het volledige verhaal van Marlies (34)