Vrouw in de duinen

Imaginaire Exposure

Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt? Vermijd je zaken en gedachten die je doen denken aan het trauma? Druk je (on)bewust herinneringen aan dit trauma weg? Dan kan het zijn dat Imaginaire (in gedachten) Exposure (blootstelling) een geschikte behandelmethode voor jou is.

Bij Lentis werken ervaren en deskundige behandelaren die de behandelvorm Imaginaire Exposure beheersen.

Wat is Imaginaire Exposure?

Imaginaire Exposure is een vorm van cognitieve gedragstherapie die gebruikt wordt bij traumaverwerking. Je kunt een trauma krijgen wanneer je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld een heftig verkeersongeval, het overlijden van een dierbare, geweld of een heftig verkeersongeluk.

Het terughalen van je traumatische herinneringen lijkt tegenstrijdig. Je wilt dit trauma helemaal niet herbeleven en je doet er juist alles aan om de herinnering aan het trauma te vermijden. De herinnering roept te veel angst bij je op en dat wil je niet voelen.

Maar juist door het vermijden van jouw herinnering aan het trauma wordt het probleem op lange termijn erger. De herinnering wegdrukken is een tijdelijk oplossing, geen blijvende. Tijdens de Imaginaire Exposure therapie ga je samen met je behandelaar in een veilige omgeving in gedachten terug naar de gebeurtenis. Je vertelt tijdens de sessies over jouw trauma, je herbeleeft het. Je probeert dit zo veel mogelijk in detail te doen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld naar bepaalde geuren of kleuren tijdens de schokkende gebeurtenis te vragen. Het kan zijn dat jouw behandelaar geluidsopnames maakt van de door jou vertelde herinneringen. De behandelaar zal je vragen deze opnames thuis te beluisteren.

Wat is het doel van Imaginaire Exposure?

Door telkens weer je traumatische gebeurtenis te beschrijven,  ga je de herinnering minder vermijden. Zo is er ruimte voor de verwerking. Door het herhaaldelijk vertellen, wen je aan de angst en neemt deze hierdoor geleidelijk je af. Ook de emoties die met deze herinnering gepaard gaan kunnen afnemen. Je krijgt controle over je herinnering. Hierdoor zullen de herbelevingen, nachtmerries en flashbacks afnemen.

Waar kan ik geholpen worden?

Om voor iedereen passende zorg te bieden is Lentis onderverdeeld in meerdere zorggroepen en onderdelen. Er is namelijk veel verschil in de behandeling van kinderen, volwassenen en ouderen. Ook de zorgvraag is vaak erg verschillend. Deze behandeling is mogelijk bij:

Praktische informatie