Vrouw in de duinen

Imaginaire Exposure

Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt? Vermijd je zaken en gedachten die je doen denken aan het trauma? Druk je (on)bewust herinneringen aan dit trauma weg? Dan kan het zijn dat Imaginaire (in gedachten) Exposure (blootstelling) een geschikte behandelmethode voor jou is.

Bij Lentis werken ervaren en deskundige behandelaren die de behandelvorm Imaginaire Exposure beheersen.  Je kunt hiervoor o.a. terecht bij onze PSYQ Lentis locatie aan de Hereweg in Groningen.

Wat is imaginaire exposure?

Imaginaire Exposure is een vorm van cognitieve gedragstherapie die gebruikt wordt bij traumaverwerking. Je kan een trauma krijgen wanneer je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld een heftig verkeersongeval, het overlijden van een dierbare, geweld of een heftig verkeersongeluk. Tijdens Imaginare Exposure therapie word je door je behandelaar gestimuleerd om de nare herinneringen aan je trauma te herbeleven. Iedere therapie sessie vertel je opnieuw over jouw traumatische gebeurtenis. Zo herbeleef je deze telkens weer. Dit gebeurt onder toezicht van je behandelaar.

Het terughalen van je traumatische herinneringen lijkt tegenstrijdig. Je wilt dit trauma helemaal niet herbeleven en je doet er juist alles aan om de herinnering aan het trauma te vermijden. De herinnering roep te veel angst bij je op en dit wil je niet voelen.

Maar juist door het vermijden van jouw herinnering aan het trauma wordt het probleem op lange termijn erger. De herinnering wegdrukken is een tijdelijk oplossing, geen blijvende. Tijdens de IE therapie ga je samen met je therapeut in een veilige omgeving in gedachten terug naar de gebeurtenis. Je vertelt tijdens de sessies over jouw trauma, je herbeleeft het.  Je probeert dit zo veel mogelijk in detail te doen. Je therapeut helpt je hierbij. Dit kan gebeuren door naar bijvoorbeeld naar bepaalde geuren of kleuren tijdens de schokkende gebeurtenis te vragen. Het kan zijn dat jouw therapeut geluidsopnames maakt van de door jou vertelde herinneringen. Deze wordt je gevraagd thuis te beluisteren.

Doel imaginaire exposure

Door telkens weer je traumatische gebeurtenis te beschrijven,  ga je de herinnering minder vermijden. Zo is er ruimte voor de verwerking. Door het herhaaldelijk vertellen, wen je aan de angst en neemt deze hierdoor geleidelijk je af. Ook de emoties die met deze herinnering gepaard gaan kunnen afnemen. Je krijgt controle over je herinnering. Hierdoor zullen de herbelevingen, nachtmerries en flashbacks afnemen.

Praktische informatie

Voor Imaginaire Exposure therapie kun je o.a. terecht bij onze locatie PsyQ Hereweg Groningen omdat zij daar veel ervaring hebben in traumabehandeling. Maar ook op andere locaties binnen Lentis wordt deze behandelvorm toegepast.

Aanmelden bij Lentis

Voor alle behandelingen heb je een heb je een verwijzing nodig van je (huis)arts.  Je kan niet jezelf aanmelden bij Lentis als patiënt. Bespreek je situatie met je huisarts. Hij of zij kan jou dan eventueel doorverwijzen.

Vergoeding van zorg in 2017

Vergoedingen van zorg kunnen jaarlijks wijzingen. Denk je erover na om bij Lentis in behandeling te gaan? En wil je weten welke kosten daaraan verbonden zijn en wat de vergoedingen zijn? Neem dan eerst contact op je zorgverzekeraar. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Ook informeren wij bij Lentis je graag over de zorgkosten die vergoed worden.

Feedback