Vrouw bij winkel en verkeerssituatie

Narratieve Exposure Therapie

Narratieve Exposure Therapie (NET) is een vorm van behandeling die gericht is op het verwerken van ernstige schokkende ervaringen. Wij noemen dat traumatische ervaringen.
Veel mensen die zulke ervaringen hebben, hebben daar later nog steeds veel last van. De ervaringen komen steeds terug in beangstigende herinneringen, flashbacks en nachtmerries. Vaak probeer je niet over deze traumatische ervaringen te praten en er niet aan te denken. Dat kost moeite. Je kunt ook snel boos, geïrriteerd en schrikachtig zijn. Slecht slapen is ook een vaak gehoorde klacht. We noemen deze combinatie van klachten een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS).

Inhoud van Narratieve Exposure Therapie

De beste behandeling bij PTSS-klachten is de schokkende en traumatische gebeurtenissen in gedachten weer naar boven halen. Dat heet ‘exposure therapie’. Deze methode speelt ook bij NET een belangrijke rol. Bij NET proberen we daarnaast alle belangrijke gebeurtenissen te plaatsen in het perspectief van je gehele leven.

Angsten overwinnen

Samen met je behandelaar ga je vanaf de geboorte chronologisch de belangrijkste gebeurtenissen uit jouw leven bespreken. Je bespreekt niet alleen de schokkende gebeurtenissen, maar ook de prettige en mooie gebeurtenissen. Je praat zo veel mogelijk in detail over gevoelens en gedachten en kijkt wat dit doet met je lichaam.

Op deze manier overwin je, samen met je behandelaar, je angsten die bij deze herinneringen horen, verwerk je je traumatische ervaringen en krijg je een beter beeld van je hele leven.

Van de behandeling maken we een verslag, een document van jouw levensverhaal. Je krijgt dit document aan het einde van de behandeling en je beslist zelf wat je met dit document gaat doen.

Hoe werkt NET?

De eerste keer legt je behandelaar uitgebreid uit hoe NET werkt en hoe je klachten door deze therapie zullen verminderen. De volgende keer leg je, samen met de behandelaar, een touw of lint uit dat je levenslijn voorstelt. De levenslijn begint bij je geboorte en eindigt bij het nu, met nog een stuk touw in een krul dat de onbekende toekomst voorstelt. De mooie momenten krijgen een bloem als symbool. Je kunt zelf uit diverse (kunst)bloemen kiezen. De slechte momenten zijn ‘stenen’. Ook deze kun je zelf kiezen en neerleggen.Vervolgens krijgen alle stenen en bloemen een naam, bijvoorbeeld ‘huwelijk’, ‘geboorte van mijn kind’ (vaak bloemen), of ‘ongeval’, ‘beschieting’, ‘mishandeling’ of ‘marteling’ (vaak stenen).

Herinneringen bespreken

In het vervolg van de behandeling bespreek je samen met je behandelaar de bloemen en de stenen, vanaf je geboorte tot het ‘nu’. Vooral de moeilijke momenten worden tot in detail besproken. Door uitgebreid over de herinneringen te spreken, en ook over de omstandigheden waarin ze plaatsvonden, vermindert langzamerhand de ontstane pijn die hoort bij deze herinneringen.

Van elke sessie maken we een verslag. Dit lezen we de volgende keer voor. Aan het einde van de behandeling bundelen we alle verslagen. Deze krijg je mee.

Is NET geschikt voor jou?

Deze behandeling is geschikt voor je als je last hebt van een trauma of PTSS en is onderdeel van de algemene behandeling voor trauma en PTSS binnen PsyQ Groningen.

Locaties Narratieve Exposure Therapie

Deze behandeling wordt gegeven bij PsyQ Groningen.

Praktische informatie over NET