Vrouw met boulimia bij molen

Boulimia

Ben je obsessief bezig bent met eten en je gewicht? Heb je last van onbeheersbare eetbuien die jij vervolgens compenseert door te vasten, te braken, te laxeren of intensief te sporten? Dan heb jij mogelijk boulimia nervosa. Boulimia kan jou flink in beslag nemen en het is dan ook belangrijk dat je hulp krijgt.

Wat boulimia is, wat de mogelijke oorzaken, symptomen en gevolgen zijn en hoe je kan worden geholpen, lees je op onze pagina.

Oorzaken boulimia

De angst om dik te worden heeft vaak een dieperliggende oorzaak. Vaak ontstaat boulimia door een combinatie van biologische, psychische en omgevingsfactoren. Boulimia komt bijvoorbeeld voor in je familie, je hebt weinig zelfvertrouwen en/of een moeilijke thuissituatie.

Lees hier meer over de mogelijke oorzaken en risicofactoren van boulimia.

Kenmerken boulimia

Er zijn verschillende kenmerken en symptomen die erop kunnen wijzen dat je boulimia hebt. De belangrijkste kenmerken van boulimia zijn:

  • Je hebt regelmatig onbeheersbare eetbuien.
  • Je compenseert door te braken, te vasten, te sporten en/of te laxeren.
  • Je bent obsessief bezig met eten en je gewicht.
  • Je eet vaak stiekem. Na een eetbui voel je je depressief, eenzaam en/of schuldig.

Lees hier meer over de symptomen en kenmerken van boulimia.

Lees hier meer over de verschillen tussen anorexia en boulimia en eetbuistoornis en boulimia.

Hoeveel mensen hebben boulimia?

Ongeveer 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia. Per jaar komen er gemiddeld 2100 mensen met boulimia bij. Je bent dus niet de enige. Boulimia komt vaker voor bij meisjes en vrouwen: ongeveer 95% is vrouw. Maar ook bij jongens en mannen komt boulimia voor. De drempel om hulp te zoeken is voor hen vaak nog hoger. Er zijn voor zowel mannen als vrouwen verschillende behandelingen voor boulimia.

Gevolgen boulimia

Boulimia heeft een grote psychische en lichamelijke impact op jouw leven en dat van je naasten. Zo verzwakt je lichaam en je kunt je onder andere minderwaardig, eenzaam en depressief voelen.

Lees hier over de mogelijke gevolgen van boulimia.

Behandeling boulimia

Bij Lentis kun je terecht voor verschillende behandelingen van boulimia. In overleg kijken we wat het beste bij je past en jou het minst belast.

Lees hier meer over de behandelmogelijkheden van boulimia.

Online zelftest boulimia

Heb je het vermoeden dat je een eetstoornis hebt? Doe dan gelijk onze online zelftest en achterhaal of je klachten mogelijk te maken hebben met boulimia (of een andere eetstoornis).