Wat is boulimia?
Wanneer je boulimia Nervosa hebt, ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Je hebt last van onbeheersbare eetbuien die je vervolgens compenseert door te vasten, braken, laxeren en/of door intensief te sporten. Je eet in korte tijd erg veel en kunt niet meer stoppen. Vervolgens doe je er alles aan om niet aan te komen.
Boulimia heeft veel invloed op een leven. Er zijn zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Zo kan je prikkelbaar zijn, last hebben van een depressie of angsten, snel moe zijn en last krijgen van je mond, tanden en slokdarm door het vele overgeven. Je voelt je door de eetstoornis boulimia vaak minderwaardig en onzeker, je bent eenzaam en/of je kan in een sociaal isolement terechtkomen.
Als je boulimia hebt, ben je angstig om dik te worden. Dit heeft vaak een dieperliggende oorzaak. De eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van biologische, psychische en omgevingsfactoren. Komen eetstoornissen in jouw familie voor? Dan is het risico op een eetstoornis zoals boulimia nervosa bij jou groter.
In Nederland lijden gemiddeld 22.000 mensen aan boulimia. Daarvan is gemiddeld 95% vrouw en 5% man. De eetstoornis boulimia nervosa beheerst een leven enorm, waardoor het belangrijk is om hulp te zoeken en de juiste behandeling te krijgen.
Tips
- Neem jezelf en je eetbuien serieus. Erkenning is de eerste stap.
- Probeer over je eetstoornis te praten met naasten.
- Besef dat je niet de enige bent en zoek contact met lotgenoten.
- Verzamel informatie over de eetstoornis. Hierdoor weet je wat boulimia inhoudt en kan je anderen daar beter over vertellen.