‘De alarmbellen gingen al rinkelen toen m’n ouders plotseling wilden verhuizen.’
Lees het verhaal van Rudi
rudi touw

Dementie

Dementie is een hersenaandoening, waarbij het verstandelijk functioneren geleidelijk achteruit gaat. De ziekte is onomkeerbaar en doorgaans progressief. Gemiddeld één op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Vaak komt dementie voor op gevorderde leeftijd, maar de ziekte kan ook al op jongere leeftijd ontstaan.

Symptomen dementie

De kenmerken en symptomen die erop kunnen wijzen dat jij of je naaste aan dementie lijdt, verschillen per persoon. Veel voorkomend zijn onder andere:

  • Geheugenproblemen
  • Taalproblemen
  • Problemen met dagelijkse handelingen als koffie zetten.
  • Desoriëntatie in plaats en tijd.

Fases dementie

In de beginfase van dementie valt meestal de vergeetachtigheid op, later komen daar meer cognitieve problemen als taalproblemen, denkstoornissen en problemen met handelen bij. Vaak worden mensen angstig als ze niet meer op hun verstand kunnen vertrouwen. In de laatste fasen zijn mensen vaak helemaal afhankelijk van hun omgeving.

Oorzaken dementie

Het is (nog) niet bekend wat de precieze oorzaken van dementie zijn. Wel blijkt ouderdom de kans op dementie te vergroten.

Lees hier meer over de mogelijke (risico)factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van dementie.

Grote impact

Als iemand hoort dat hij of zij dement is, heeft dat een grote impact. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de partner en familieleden. Zij allen ervaren vaak veel gevoelens van verlies en rouw.

Verschil dementie en de ziekte van Alzheimer

Dementie is een verzamelnaam voor een aantal symptomen; Alzheimer wordt vaak gebruikt als synoniem. Dementie kan door tientallen verschillende oorzaken komen en de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer. Al deze ziektes worden gekenmerkt door een combinatie van geheugenverlies, problemen bij het denken en veranderingen in gedrag. De problemen worden meestal langzaamaan erger. Er zijn ook vormen van dementie waarbij geheugenverlies nauwelijks of pas in een laat stadium optreedt.

Soorten dementie

Er bestaan verschillende soorten dementie:

  • De ziekte van Alzheimer
  • Vasculaire dementie
  • Frontotemporale dementie (FTD)
  • Lewy body dementie

Behandeling dementie

Lentis biedt hulp aan mensen met dementie en hun naasten. Dementie is niet te genezen, maar de ontwikkeling van de ziekte kan soms worden vertraagd en sommige symptomen verlicht.