‘De alarmbellen gingen al rinkelen toen m’n ouders plotseling wilden verhuizen.’
Lees het verhaal van Rudi
rudi touw

Dementie

Dementie is een hersenaandoening, waarbij het verstandelijk functioneren geleidelijk achteruit gaat. De ziekte is onomkeerbaar en doorgaans progressief. Gemiddeld één op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Vaak komt dementie voor op gevorderde leeftijd, maar de ziekte kan ook al op jongere leeftijd ontstaan.

Fases dementie

In de beginfase van dementie valt meestal de vergeetachtigheid op, later komen daar meer cognitieve problemen als taalproblemen, denkstoornissen en problemen met handelen bij. Vaak worden mensen angstig als ze niet meer op hun verstand kunnen vertrouwen. In de laatste fasen zijn mensen vaak helemaal afhankelijk van hun omgeving.

Grote impact

Als iemand hoort dat hij of zij dement is, heeft dat een grote impact. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de partner en familieleden. Zij allen ervaren vaak veel gevoelens van verlies en rouw.

Verschil dementie en de ziekte van Alzheimer

Dementie is een verzamelnaam voor een aantal symptomen; Alzheimer wordt vaak gebruikt als synoniem. Dementie kan door tientallen verschillende oorzaken komen en de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer. Al deze ziektes worden gekenmerkt door een combinatie van geheugenverlies, problemen bij het denken en veranderingen in gedrag. De problemen worden meestal langzaamaan erger. Er zijn ook vormen van dementie waarbij geheugenverlies nauwelijks of pas in een laat stadium optreedt.

 

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Sluiten
Feedback