Wat is dementie?
Dementie is een hersenaandoening waarbij het verstandelijk functioneren geleidelijk achteruitgaat. De ziekte is onomkeerbaar en over het algemeen progressief.
Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met de hersenaandoening. In de meeste gevallen pas op oudere leeftijd, maar het kan ook ontstaan op jongere leeftijd. Dementie heeft een grote impact op een leven. Niet alleen voor degene die dement is, maar ook voor naasten. Iedereen ervaart vaak verschillende gevoelens van verlies en rouw.
Oorzaken dementie
Het is (nog) niet bekend wat de oorzaken van dementie zijn. Wel blijkt dat wanneer je ouder wordt, de kans op de hersenaandoening toeneemt. Gemiddeld 40% van ouderen boven de 90 jaar is dement. Ook is dementie vaak onderdeel of gevolg van een bepaalde ziekte of aandoening. Denk hierbij aan Parkinson, een beroerte of aids. Dementie is niet 100% erfelijk, maar de kans om dement te worden is wel wat groter als je familieleden onder de 60 hebt die dementerend zijn. Vrouwen op hoge leeftijd hebben er meer kans op dan mannen. Daarnaast zijn er 7 andere risicofactoren die uiteindelijk invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van de aandoening.
- Roken
- Te weinig lichaamsbeweging
- Een depressie
- Diabetes
- Een hoge bloeddruk
- Sterk overgewicht (obesitas)
- Weinig mentale activiteit
"De alarmbellen gingen rinkelen toen m’n ouders plotseling wilden verhuizen".
Rudi Touw (53) werkt bij Lentis. In zijn werk kreeg hij te maken met dementie. Maar ook privé werd Rudi…
Lees het volledige verhaal van Rudi (53)