Home Problemen Borderline Symptomen van borderline

Borderline

Symptomen van borderline

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op borderline, maar niet iedereen herkent zich in alle symptomen. Mogelijk gaat jouw borderline gepaard met andere klachten. Wat jij als impulsief ervaart, beschrijft een ander weer als spontaan. De diagnose moet altijd worden gesteld door een psycholoog. Hieronder vind je veelvoorkomende symptomen van borderline.

Verlatingsangst
Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan bang zijn om verlaten te worden door de partner, familie en/of vrienden. Diegene doet er dan ook alles aan om dit te voorkomen.

Impulsiviteit
Een van de veelvoorkomende symptomen van borderline is impulsiviteit. Je doet vaak wat in je op komt. Je zoekt de spanning op door een nieuwe relatie aan te gaan, verandert gemakkelijk van baan of je gaat impulsief om met bijvoorbeeld geld, seks, eten, alcohol en/of drugs.

Stemmingswisselingen
Als je borderline hebt, kunnen stemmingen elkaar heel snel afwisselen zonder dat daar direct een aantoonbare aanleiding voor is. Tussen gevoelens van geluk en verdriet hoeft maar enkele minuten te zitten.

Woedeaanvallen
Bij een borderline persoonlijkheidsstoornis komen meestal ook woedeaanvallen voor. De woede staat niet in verhouding met de situatie en lost niets op. Hieronder vallen ook driftaanvallen en vechtpartijen.

Instabiele relaties
Mensen met de aandoening hebben vaak moeite met het behouden van relaties. Een (liefdes)relatie is vaak intens en van korte duur doordat deze bestaat uit aantrekken en afstoten.

Gevoelens van leegte
Iemand met borderline kan zich erg leeg, onbegrepen en eenzaam voelen. Diegene heeft vaak het gevoel er helemaal alleen voor te staan en ervaart of denkt dat de omgeving weinig of geen begrip toont. 

Suïcidale neigingen/zelfverminking
Het gevoel van leegte gecombineerd met woede, angst, teleurstelling en gekwetstheid kan zoveel spanning opleveren dat mensen met borderline geen andere uitweg zien dan lichamelijke pijn ter afleiding. Periodes van depressies of psychoses kunnen zo heftig zijn dat ze geen zin meer hebben in het leven.

Dissociatie en paranoïde ideeën
Veelvoorkomende symptomen van borderline zijn dissociatie en paranoïde ideeën. Je hebt hierbij het gevoel er niet meer bij te zijn, alsof je een toeschouwer van je eigen leven bent. De ‘dissociatie’ is een angstige ervaring omdat je niet meer weet wat er gebeurt. Mensen met borderline kunnen ook paranoïde ideeën hebben en bijvoorbeeld denken dat ze worden achtervolgd.

Identiteitsstoornis
Voor iemand met borderline kan het zelfbeeld of zelfgevoel enorm veranderen. Als de omgeving hier niet goed mee omgaat kan het zijn dat iemand met borderline zich erg onzeker en slecht voelt.