‘Ik werd opgenomen voor een zware depressie.’
Lees het verhaal van Petra
Depressieve vrouw

Depressie

Als je je vaak verdrietig of gespannen voelt, weinig energie hebt of geen belangstelling hebt voor wat dan ook kan het zijn dat je depressief bent. Als je wilt weten wat een depressie precies is, wat de oorzaken en gevolgen zijn dan kun je meer lezen op de pagina; wat is een depressie?

Symptomen depressie

Het belangrijkste symptoom van depressie is een neerslachtig gevoel dat al enkele weken aanhoudt. Er zijn veel meer symptomen die te maken kunnen hebben met depressie. Denk bijvoorbeeld aan somberheid, slaapproblemen, angstgevoelens, eetproblemen en vermoeidheid. Lees meer over de symptomen van depressie.

Verschillende soorten depressies

Er zijn verschillende soorten depressies. Er is een verschil tussen lichte en zware depressies. Ook kan een depressie te maken hebben met bijvoorbeeld een bevalling (postnatale depressie) of met de donkere periode in het jaar (winterdepressie). Lees meer over de soorten depressies.

Behandeling bij depressie

Gelukkig is een depressie over het algemeen goed te behandelen. We gebruiken verschillende behandelingen en andere hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld medicatie.

Als je klachten niet zo heftig zijn dat je hulp wilt kun je een online zelfhulptraining volgen. Zo kun je zelf alvast aan de slag met je problemen.

Ben je al in behandeling en zie je juist op tegen het ‘alleen moeten doen’ na de behandeling? Dan is het zelfhulp programma Steadymood wellicht iets voor jou.

De animatie hieronder laat zien wat een depressie is en geeft tips hoe om te gaan met iemand die een depressie heeft:

Tips – hoe zelf om te gaan met een depressie

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het tegengaan van je depressie. Wanneer je last hebt van een depressie is het belangrijk om naast deze tips professionele hulp te zoeken.

  • Onderhoud contact met familie en vrienden
  • Breng een dagelijkse structuur aan
  • Beweeg iedere dag
  • Zoek afleiding
  • Zoek contact met lotgenoten, bijvoorbeeld via Stichting Pandora

Online zelftest depressie

Ben je al een aantal weken neerslachtig en vermoed je dat je een depressie hebt? Doe dan onze online zelftest en krijg meer inzichten.

Feedback