man-en-vrouw-in-het-park

Psychose

Heb je soms het idee dat het je allemaal niet meer op een rijtje hebt? Heb je het gevoel dat onbekenden achter je rug over je praten of je opzettelijk willen tegenwerken? Hoor je stemmen terwijl er niemand bij je in de buurt is? Maakt dit je angstig en kan jij je niet meer concentreren? Of vinden anderen dat je in de war, erg angstig of energieloos bent? Dan heb je misschien wel last van een psychose. Wat een psychose is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een psychose?

Een psychose is een toestand waarin je de wereld om je heen vertekend waarneemt. Je verliest het contact met de werkelijkheid. Je hoort of ziet dingen die er eigenlijk helemaal niet zijn. Je hoort bijvoorbeeld allemaal stemmen om je heen of je denkt dat er mensen in je huis lopen, terwijl jij de enige bent die thuis is.

Wanneer je een psychose hebt, kun je verward zijn, vrienden en familie niet meer vertrouwen, niet meer logisch denken en vreemde ervaringen hebben. Een ander veel voorkomend verschijnsel is een verstoord dag- en nachtritme.

Een psychose is erg beangstigend. Niets is meer wat het lijkt. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken wanneer je last hebt van psychoses. Ook wanneer je twijfelt of je een psychose hebt (gehad) is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Een naderende psychose is namelijk goed te behandelen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter het is.

Hoeveel mensen hebben een psychose?

Ongeveer 30.000 mensen in Nederland worden jaarlijks getroffen door een psychose . Meer dan 1% van de algehele bevolking heeft wel eens een psychose gehad. Je bent dus niet de enige en je hoeft je er helemaal niet voor te schamen.

Je eerste psychose uit zich meestal tussen je 16e en 30e levensjaar. Vaak zijn er vóór de eerste psychose al voortekenen te herkennen. Als jongere heb je bijvoorbeeld problemen met het sluiten van vriendschappen en het concentreren op je schoolwerk.

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback