Home Problemen Psychose

Psychose

“Het is heel moeilijk om aan mensen uit te leggen wat dat precies is, een psychose"

Wat is een psychose?

Hoor jij stemmen terwijl niemand tegen je praat? Lijk je opdrachten te krijgen en heb je gedachten die onverklaarbaar en niet van jezelf lijken te zijn? Dan kan het zijn dat je last hebt van een psychose.

Tijdens een psychose kan de wereld onwerkelijk lijken. Wanneer vreemde ervaringen en de werkelijkheid door elkaar lijken te lopen kan dit heel verwarrend zijn. Voor jezelf, maar ook voor anderen in jouw omgeving. Zo kan je het idee hebben dat je achtervolgd wordt, terwijl dit niet het geval is. Of misschien zie, hoor of ruik jij dingen die er eigenlijk niet zijn. Door de achterdocht, het wantrouwen en andere symptomen van een psychose kan je je angstig en verward voelen.

Oorzaken en gevolgen van een psychose

De ene persoon is gevoeliger voor een psychose dan een ander. Er zijn verschillende oorzaken die de gevoeligheid voor een psychose kunnen vergroten. Dit kan een nare ervaring in het verleden zijn, maar ook erfelijke aanleg, drugsgebruik en overbelasting kunnen de kans op een psychose vergroten.

Hoelang duurt een psychose?

Psychosen kunnen kort (uren tot dagen), maar ook lang aanwezig zijn. Houden de psychotische verschijnselen lang aan? Dan is de kans groot dat je dagelijks slecht functioneert. Soms is het zo ernstig dat sociale afspraken niet meer mogelijk zijn en je niet meer naar school of werk kan gaan. In dit geval spreken we van langdurige psychosen, een schizofreniforme stoornis of schizofrenie. Psychosen laten behandelen zorgt ervoor dat je weer meer grip krijgt op je leven.

Tips

  • Praat over je ervaringen met mensen die dicht bij je staan. Het is lastig om mensen te vertrouwen, maar het kan enorm opluchten om over je klachten en zorgen te praten.
  • Zoek professionele hulp, het is zeker mogelijk om te herstellen van psychosen of om beter met een psychose om te gaan.
  • Wees voorzichtig met alcohol en gebruik geen drugs.

“Het is heel moeilijk om aan mensen uit te leggen wat dat precies is, een psychose"

Erik heeft meerdere malen in zijn leven een psychose gehad. Een opname bij Lentis, gesprekken met een psychiater en medicijnen…

Lees het volledige verhaal van Erik (39)