man-en-vrouw-in-het-park

Wat zijn de symptomen van een psychose?

Als je psychotisch bent, dan heb je dat zelf niet altijd door, maar vrienden, ouders, broers en zussen zijn bezorgd. Dit komt doordat je met een psychose de wereld om jou heen vermengt met je eigen fantasiewereld.

Er zijn verschillende symptomen van een psychose die weer worden onverdeeld in negatieve en positieve symptomen.

Positieve symptomen psychose

Het woord positief betekent niet dat het fijne symptomen zijn. Het houdt in dat het symptomen zijn die er ‘extra’ bij zijn gekomen. Je hoort bijvoorbeeld stemmen die er niet zijn en die je dus normaal gesproken ook niet zou horen. De positieve symptomen zijn:

  • Hallucinaties: Je hebt een hallucinatie wanneer je dingen hoort, ruikt, proeft, voelt, of ziet die andere mensen niet ervaren. Je hoort bijvoorbeeld meerdere stemmen, terwijl je helemaal alleen bent en er niemand op gehoorafstand is. Dat kan zeer beangstigend zijn, zeker als deze stemmen commentaar op jou hebben of jouw bepaalde opdrachten geven.
  • Wanen: Een waan is dat jij je eigen gedachten gelooft, terwijl deze in werkelijkheid niet kloppen. Niemand uit jouw omgeving ervaart de werkelijkheid op dat moment zoals jij. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je wordt achtervolgd of dat je een speciale boodschap via de televisie krijgt toegezonden. Of je denkt dat er overal camera’s hangen om jou in de gaten te houden. Je kan anderen gaan wantrouwen.
  • Verwardheid: Wanneer je psychotisch bent, heb je je gedachten niet altijd meer op een rijtje. Hierdoor kan je verward gaan praten en niet meer goed uit je woorden komen. Je springt van de hak op de tak. Ook kan je het gevoel hebben dat je ‘stopt met denken’ en niet meer weet wat je doet. Je gaat bijvoorbeeld in je nachtkleding naar je werk.  De verwardheid kan zich ook uiten in verstoorde gevoelens. Je begint bijvoorbeeld te lachen wanneer iemand is overleden of je hebt zomaar een huilbui.

Negatieve symptomen

Negatieve symptomen van een psychose worden gekenmerkt door gedrag of gevoel dat er ‘niet meer’ is.  Je kon bijvoorbeeld altijd zeer geconcentreerd een boek lezen, maar door de psychose ben je na twee zinnen al afgeleid.

Soms merk je onderstaande symptomen al voorafgaand aan de psychose. Negatieve symptomen zijn:

  • Gebrek aan concentratie: je kunt je bijvoorbeeld niet meer concentreren op je schoolwerk, terwijl dat eerst geen probleem was.
  • Gebrek aan initiatief: je hebt nergens meer zin in. Soms kost het je zelfs moeite om je bed uit te komen.  Je wilt alleen maar liggen. Je oefent je hobby niet meer uit en spreekt niet meer met vrienden af.
  • Weinig energie hebben: je wilt slapen, liggen en helemaal niets doen.
  • Leeg en vlak: Je voelt je somber en leeg van binnen. Van anderen krijg je wellicht te horen dat je een matte gezichtsuitdrukking hebt. Ook praat je weinig en trek je je snel terug.

De kenmerken van een psychose verschillen per persoon. Om van een psychose te spreken heb je last van minstens 2 van de positieve symptomen (wanen, hallucinaties en/of verwardheid).

De duur van een psychose verschilt ook per persoon. Soms duurt een psychose enkele uren, maar je kan er ook weken tot maanden onder lijden.

Een psychose is erg heftig. Je voelt je angstig, je kan in de war zijn, je verwaarloost je werk of studie en je vertrouwt de mensen om je heen niet meer. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken. Je staat er niet alleen voor. Samen met je hulpverlener ga je op zoek naar de beste manier om te herstellen en om te leren gaan met je psychose.

Psychoses en schizofrenie

Schizofrenie is een chronische psychotische aandoening die gepaard gaat met psychoses. Niet iedereen die in zijn leven een keer een psychose heeft meegemaakt, heeft schizofrenie. We spreken van schizofrenie als de psychotische verschijnselen langer dan een half jaar aanhouden. Je hebt in die 6 maanden meerdere psychoses en functioneert niet goed in de periode tussen de psychoses door.

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback