Home Problemen Psychose Oorzaken van een psychose

Psychose

“Het is heel moeilijk om aan mensen uit te leggen wat dat precies is, een psychose"

Oorzaken van een psychose

Het is (nog) niet bekend wat de precieze oorzaak is van een psychose. Wel zijn er verschillende factoren die mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van een gevoeligheid voor psychosen. Oorzaken van een psychose kunnen vervelende gebeurtenissen in het verleden zijn, maar ook erfelijke, psychische en sociale factoren kunnen de kans op een psychotische stoornis vergroten.

Erfelijke factoren

Een oorzaak voor een psychose kan erfelijkheid zijn. Komt bij mensen in je familie een bipolaire stoornis, psychosen, schizofrenie of een ernstige depressie voor? Dan kan dit de oorzaak van jouw gevoeligheid voor een psychose zijn. Daarnaast kunnen een sociaal isolement, weinig sociale steun en problemen tijdens de zwangerschap (zoals ondervoeding) de kans op psychotische ervaringen vergroten.

Psychische en sociale factoren

Een opeenstapeling van ingrijpende en stressvolle gebeurtenissen kan een psychose uitlokken als je hier gevoelig voor bent. Denk aan een traumatische ervaring uit je kindertijd, seksueel misbruik, geweld en acute stressvolle gebeurtenissen. Ook drugsgebruik kan een oorzaak van een psychose zijn.