man-en-vrouw-in-het-park

Wat zijn de oorzaken van een psychose?

Zoals bij veel psychische aandoeningen is er meestal niet één aanwijsbare oorzaak waarom je een psychose ontwikkelt. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de (risico)factoren

Biologische factoren

Psychose is te omschrijven als een soort ‘netwerk’-stoornis van de hersenen. Verschillende hersendelen geven verkeerde boodschappen aan elkaar door. Hierdoor vermeng je de werkelijkheid met fantasie zonder dat je het zelf doorhebt. Je kunt dan bijvoorbeeld niet-bestaande dingen gaan horen, voelen, proeven, ruiken en zien. Momenteel wordt er nog hersenonderzoek gedaan, het is nog niet bekend wat de exacte invloed is.

Erfelijkheid

Wanneer in jouw familie psychoses voorkomen, is de kans groter dat jij ook een psychose ontwikkelt. Je bent dan kwetsbaarder om psychotisch te worden. Externe factoren zoals extreme stress of drugsgebruik kunnen de psychose dan uitlokken.

Lichamelijke aandoeningen

Soms kan een hersentumor, epilepsie of hersenvliesontsteking een rol spelen bij het ontwikkelen van een psychose. Ook zuurstoftekort bij de geboorte kan een risicofactor zijn.

Extreme omstandigheden

Je kan psychotisch worden omdat je iets zeer heftigs hebt meegemaakt. Denk aan een oorlogstrauma, seksueel misbruik of mishandeling.

Drugsgebruik

Het is bekend dat drugsgebruik ervoor kan zorgen dat je psychotisch wordt. Ook ernstig slaaptekort kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van een psychose.

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback