‘Ik kreeg een psychose en werd opgenomen.’
Lees het verhaal van Erwin
Man in park

Schizofrenie

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening. De ziekte is chronisch en ontstaat meestal rond de puberteit. Schizofrenie gaat gepaard met psychoses. Je krijgt hierbij te maken met hallucinaties, waanbeelden (paranoïde gedachtes), verwarde gedachtes en spraak en vervlakte emoties. Je raakt het contact met de werkelijkheid volledig kwijt. Schizofrenie treft een op de honderd mensen en komt voor in alle lagen van de bevolking.

Diagnose Schizofrenie

Niet iedereen die in zijn leven een keer een psychose heeft meegemaakt, heeft schizofrenie. Een psychose komt namelijk ook voor bij andere psychische stoornissen. We spreken van schizofrenie als de psychotische verschijnselen langer dan een half jaar aanhouden. Je hebt in die tijd vaker te maken met psychoses en functioneert niet goed in de tussentijd.

Geen dubbele persoonlijkheid

Vaak denkt men ten onrechte dat iemand die schizofrenie heeft, een gespleten persoonlijkheid heeft. Het woord schizofrenie komt uit het Grieks en betekent ‘gespleten geest’. Mensen met schizofrenie hebben echter geen meerdere persoonlijkheden. De ziekte wordt verward met een andere aandoening, namelijk de meervoudige persoonlijkheidsstoornis (MPS).

Term ‘schizofrenie’ ter discussie

Patiënten en dierbaren vinden het doorgaans lastig dat de ziekte associaties oproept met de dubbele persoonlijkheid en geassocieerd wordt met een slecht beloop. Om stigmatisering rondom schizofrenie tegen te gaan, heeft patiëntenvereniging Anoiksis voorgesteld om de naam van de ziekte te veranderen. Anoiksis gebruikt nu de term: Psychose Vatbaarheid Syndroom.

Op de website psychosenet wordt gesproken over mensen met psychosegevoeligheid en schizofrenie als aparte ziekte categorie losgelaten. De discussie omtrent de term schizofrenie loopt nog steeds.

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback