Home Problemen Dwangstoornis (OCD)

Dwangstoornis (OCD)

"Ik heb nu de grip op mijn leven terug"

Wat is een dwangstoornis?

Heb je regelmatig terugkerende dwanggedachten of -handelingen? En voel jij je door je dwanggedachten angstig en/of onrustig? Dan kan het zijn dat je een dwangstoornis hebt.

Een dwangstoornis, ook wel obsessieve compulsieve stoornis (OCD) genoemd, is een aandoening waarbij je langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten (obsessies) hebt of dwangmatige handelingen (compulsies) uitvoert. Zo denk je bijvoorbeeld continu dat je besmet raakt met vuil, waardoor je jezelf voortdurend wast. Dit soort dwanggedachten- en handelingen kunnen jouw dagelijks functioneren belemmeren. Je kan je bijvoorbeeld niet meer concentreren op je werk of je vriendschappen verwateren. Naar schatting heeft 1% tot 3% van de Nederlanders OCD.

Hoe ontstaat OCD?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de dwangstoornis (OCD) kan ontstaan. Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar er zijn wel risicofactoren bekend. Erfelijkheid kan een rol spelen bij het ontstaan van een dwangstoornis. Heeft iemand in jouw familie een dwangstoornis, dan is de kans groter dat jij dit ook ontwikkelt.

Ben je snel angstig of heb je veel behoefte aan controle? Dan kan dit ook een risicofactor zijn bij het ontwikkelen van OCD. Daarnaast kunnen traumatische of andere stressvolle gebeurtenissen de oorzaak van een dwangstoornis zijn. Denk aan seksueel misbruik of het overlijden van een geliefde.

Tips

  • Leer meer over de dwangstoornis
  • Praat met anderen
  • Zorg voor structuur in je dagen