‘Mijn dwanggedachten zorgden dat ik helemaal verlamde.’
Lees het verhaal van Nicole
Jonge vrouw bij water

Dwangstoornis – OCD

Wanneer je terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen hebt, dan heb je mogelijk een dwangstoornis, ook wel obsessieve compulsieve stoornis (OCD) genoemd. Je denkt bijvoorbeeld continue dat je besmet raakt door vuil. Deze dwanggedachte zorgt voor onrust en angst. Een dwanghandeling, zoals jezelf voortdurend wassen, geeft even verlichting. De angst komt echter weer boven en jij grijpt terug op je dwanghandeling.

Wat een dwangstoornis is, wat de mogelijke oorzaken, symptomen en gevolgen zijn en hoe je kan worden geholpen, lees je op onze pagina.

Wat is OCD?

Een dwangstoornis wordt ook wel OCD (obsessieve compulsieve stoornis) genoemd. Er is sprake van een dwangstoornis als je langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten (obsessies) hebt en/of dwangmatige handelingen (compulsies) uitvoert. De dwanggedachten geven jou een gevoel van angst en onrust. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust op korte termijn weg, maar komt later toch weer terug.

De dwanggedachten en -handelingen belemmeren jou in het dagelijks functioneren. Je kunt je niet meer concentreren op je werk of je hebt geen tijd voor vrienden of familie. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken. Zo kan je de controle over je leven weer terugkrijgen.

Oorzaken dwangstoornis

Er zijn verschillende risicofactoren die mogelijk kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van OCD. Een dwangstoornis komt bijvoorbeeld voor in je familie en /of je hebt veel behoefte aan controle.

Lees hier meer over de mogelijke risicofactoren van een dwangstoornis.

Kenmerken dwangstoornis

De belangrijkste kenmerken en symptomen van een dwangstoornis zijn:

  • Je hebt ongewenste, terugkerende dwangmatige gedachten of denkbeelden.
  • Je voert dwanghandelingen of psychische activiteiten uit om gevoelens van angst en onrust te voorkomen of te verminderen.
  • Het lukt je niet om de gedachten en/of handelingen te stoppen.

Lees hier meer over de symptomen en kenmerken van een dwangstoornis.

Lees hier meer over de verschillende vormen van OCD en aanverwante stoornissen.

Gevolgen dwangstoornis

Door een dwangstoornis kan jij je bijvoorbeeld niet meer op je werk concentreren of contacten met vrienden en familie verwateren.

Lees hier over de mogelijke gevolgen van een dwangstoornis.

Behandeling dwangstoornis

Voor de behandeling van je OCD kun je terecht bij Lentis. In overleg kijken we wat het beste bij je past en jou het minst belast. Het doel is dat jij weer controle krijgt over je leven.

Lees hier meer over de behandelmogelijkheden van een dwangstoornis.

Hoe vaak komt een dwangstoornis voor?

In Nederland lijdt naar schatting 1- 3% van de bevolking aan een dwangstoornis. De verhouding man – vrouw die last van OCD heeft, is ongeveer gelijk. De eerste symptomen van dwang komen vaak al op jonge leeftijd voor. De dwangstoornis wordt meestal het duidelijkst zichtbaar tussen het  20e en 25e levensjaar. Onbehandeld kan OCD jaren duren. Wanneer je denkt dat je een dwangstoornis hebt, is het daarom van belang om zo vroeg mogelijk hulp te zoeken.

Online zelftest dwangstoornis

Heb jij het vermoeden dat je een dwangstoornis hebt? Via de online zelftest van Lentis krijg jij een beeld van je situatie.