Home Problemen Dwangstoornis (OCD) Tips bij een dwangstoornis

Dwangstoornis (OCD)

"Ik heb nu de grip op mijn leven terug"

Tips bij een dwangstoornis (OCD)

Een dwangstoornis (OCD) gaat niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken en steun en begeleiding van hulpverleners en naasten te krijgen. Zelf omgaan met OCD of als naaste omgaan met OCD kan lastig zijn. Onderstaande tips bij een dwangstoornis kunnen jou mogelijk helpen.

Tips voor zelf omgaan met een dwangstoornis (OCD)

  • Leer meer over de dwangstoornis. Weet je meer over OCD, dan leer je er meer over en is het gemakkelijker om er met anderen over te praten.
  • Praat met anderen. Het kan een opluchting zijn om met anderen over je dwangstoornis te praten. Praten kan met je partner, maar ook met andere familieleden, vrienden, hulpverleners of lotgenoten.
  • Zorg voor structuur in je dagen. Behandeling kan structuur brengen, maar ook het uitoefenen van een hobby of sport. Neem niet te veel hooi op je vork en kijk wat je aankan.
  • Heb je lichte of matige angstklachten? Dan kan je je laten voorlichten en contact hebben met lotgenoten bij de Angst, Dwang en Fobiestichting (ADF).

Tips bij een dwangstoornis voor naasten

  • Zoek informatie op over een dwangstoornis (OCD) om hier meer inzicht in te krijgen. Hierdoor kan je eenvoudiger meepraten met degene die OCD heeft.
  • Bied hulp maar ga niet mee in de dwang. Vraag waar je iemand met OCD bij kan helpen, wees betrokken of neem juist wat afstand. Maak duidelijk waar je grenzen liggen en wees je ervan bewust dat je geen behandelaar bent.
  • Denk ook aan jezelf. Omgaan met OCD van een dierbare kan erg lastig zijn. Doe dus dingen die plezier en ontspanning geven en voorkom dat je overbelast raakt. Het is ook goed om zelf met mensen in je omgeving te praten.