Symptomen van een dwangstoornis - OCD
Een dwangstoornis komt vaak voort uit spanning en angst, bijvoorbeeld door een ramp of ziekte. Door een bepaalde handeling uit te voeren (controleren, tellen, schoonmaken) neemt de spanning tijdelijk af, waardoor het lijkt alsof de handeling de angst tegengaat. Hierdoor worden handelingen bij spanning steeds opnieuw uitgevoerd. Hierdoor ontstaat een terugkerend probleem.
Obsessies
Obsessies zijn continu terugkerende dwanggedachten. Je wil ze niet hebben, maar ze zijn er toch. Dit maakt je angstig, waardoor je deze gedachten probeert te neutraliseren of onderdrukken. Dit uit zich weer in het uitvoeren van één of meerdere dwanghandelingen. Voorbeelden van dwanggedachten (obsessies), zijn:
- je bent bang om voortdurend besmet te raken door vuil;
- je denkt dat je grove fouten maakt met ernstige gevolgen;
- je hebt gedachten dat je jezelf of iemand iets aan wil doen;
- je hoort vloekwoorden in je hoofd terwijl je gelovig bent.
Compulsies
Dwanghandelingen zijn handelingen of psychische activiteiten die je telkens herhaalt. Denk aan jezelf overmatig wassen, continu spullen netjes ordenen, in je hoofd tellen of handelingen een x-aantal keren uitvoeren. Je denkt zo een situatie waar je bang voor bent te voorkomen, terwijl de handeling meestal niets te maken heeft met hetgeen waar je bang voor bent. De dwanghandelingen zijn vaak een reactie op je dwanggedachten of het zijn regels die je jezelf hebt opgelegd. Voorbeelden van dwanghandelingen (compulsies), zijn:
- je handen wassen nadat je iets hebt aangeraakt;
- 3 keer op de deur kloppen voordat je deze opendoet;
- bij thuiskomst 10 keer de lampen aan en uit doen;
- continu het huis schoonmaken;
- in je hoofd tellen of het alfabet opnoemen.
OCD kan je leven beheersen. De aandoening zorgt soms voor moeilijke situaties op het werk of in relaties. De dwangstoornis is tijdrovend en je schaamt je vaak. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken en je te laten behandelen voor OCD.