‘Mijn dwanggedachten zorgden dat ik helemaal verlamde.’
Nicole
Jonge vrouw bij water

Symptomen OCD

Bij OCD heb je terugkerende en aanhoudende dwanggedachten of dwanghandelingen. Het kan ook dat je last hebt van beide. Het lukt je niet om de gedachten of handelingen te stoppen. Het kan erg beangstigend zijn om niet de controle te hebben over je eigen doen en laten.

Dwanggedachten (obsessies)

De dwangmatige gedachten of denkbeelden keren voortdurend terug en zijn ongewenst. Je wilt ze niet hebben, maar ze zijn er toch. Het voelt alsof de gedachten je worden opgedrongen. Vaak maken deze gedachten jou angstig en ervaar je een gevoel van onrust. Je probeert de dwanggedachten te neutraliseren of te onderdrukken. Vaak doe je dit door het uitvoeren van één of meerdere dwanghandelingen.

Voorbeelden van dwanggedachten:

  • Je bent bang dat je voortdurend besmet raakt door vuil.
  • Je denkt dat je grove fouten maakt met ernstige gevolgen.
  • Je hebt gedachten dat je iemand iets wilt aandoen.
  • Je hoort vloekwoorden in je hoofd terwijl je gelovig bent.

Dwanghandelingen (compulsies)

Dwanghandelingen zijn schijnbaar zinvolle handelingen of psychische activiteiten die je steeds herhaalt. Je moet van jezelf bijvoorbeeld telkens je kleren netjes ordenen of in gedachten tot 10 tellen voordat je op de fiets stapt. Vaak doe je dit als reactie op jouw dwanggedachten of regels die jij jezelf hebt opgelegd.

Door bepaalde handelingen uit te voeren, probeer je gevoelens van angst en onrust te voorkomen of te verminderen. Het kan ook zijn dat je een bepaalde situatie wilt voorkomen. Je denkt dat waar je bang voor bent af kunt wenden door de dwanghandeling uit te voeren. De dwanghandeling zelf heeft meestal niets te maken met datgene waar je bang voor bent. Zo kan iemand die bang is dat een geliefde iets naars overkomt of angst voor onweer op voelt komen, dit proberen teniet te doen door het alfabet in gedachten op te zeggen.

Voorbeelden van dwanghandelingen:

  • steeds handen wassen nadat je iets hebt aangeraakt
  • bij binnenkomst in huis de lampen 10 maal aan/uit moeten doen
  • onafgebroken het huis schoonboenen.

OCD kan je leven gaan beheersen. De aandoening zorgt soms voor moeilijke situaties op je werk of in relaties. Een dwangstoornis is tijdrovend en het kan ook zijn dat je je schaamt. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken voor het behandelen van je OCD.