Vrouw kijkt nadenkend

Behandeling orthorexia

Wanneer je orthorexia hebt, vind je zelf vaak dat er niets aan de hand is. Je bent toch juist goed bezig met het in jouw ogen gezonde en verantwoorde eetpatroon? Vrienden en familie valt het wellicht wel op dat jij obsessief met gezond eten bezig bent, je er steeds slechter uit gaat zien en jij je meer en meer sociaal afzondert. Probeer de stap te zetten om naar de huisarts te gaan, hoe moeilijk dat ook is. Zelf erkennen dat je een eetprobleem hebt, is al een hele belangrijke stap.

Erkennen eetprobleem

De eerste stap van de behandeling is dat jij erkent dat jij een eetprobleem hebt. Het is belangrijk dat jij gemotiveerd bent om de behandeling te starten om weer een gevarieerd en verantwoord eetpatroon te krijgen. Tijdens de behandeling moet jij je veilig voelen en je angst voor het eten van bepaalde voedingsmiddelen durven uitspreken. Er is niets waar jij je voor hoeft te schamen.

Achterliggende problematiek

Bij mogelijk ernstig achterliggende problemen is het belangrijk dat deze door een psycholoog worden behandeld.

Voedingsplan en voorlichting

Je leert meer over de waarde van verschillende voedingsmiddelen en het belang ervan voor jouw gezondheid. Het is belangrijk dat jij geen angst meer hebt voor voedsel en jij je niet schuldig voelt wanneer jij bijvoorbeeld producten eet die vetten en eiwitten bevatten. Stap voor stap leer jij weer meer verschillende producten eten.

Psychotherapie

Het kan erg moeilijk voor je zijn om het eetpatroon dat in jouw ogen heel gezond is te moeten veranderen. Je kunt je erg angstig voelen, kwaad of juist verdrietig zijn. Jouw behandelaars helpen jou om met deze gevoelens om te gaan.
Uiteindelijk is het doel van de behandeling dat jij een volwaardig eetpatroon ontwikkelt en dat jouw leven niet door eten wordt beheerst.